Anzer’de Arıcılık
Anzer Yaylasi Rize’den 90 km uzaklıkta ve 3000 m yükseklikte bulunan Anzer Rize’nin en yüksek yaylasıdır. Anzer yaylasının yüksek olması doğal olarak da iklim şartlarının diğer yaylalara göre farklı olmasına neden olmuştur. Yaylamızda resimlerle de göreceğiniz gibi doğal çiçekler haricinde, Ağaç ve meyve türünde hiç bir bitki yetişmemektedir.
Ayrıca bilhassa köyümüze gelerek, Dünyada emsali bulunmayan kir çiçek flora örtüsüne sahip olan İngiliz-Alman botanikçilerin yaptığı araştırmalarda 450-500 çeşit çiçek bulunan, bunların içinde 80-90 tane endemik çiçek , yalnız anzer Ballıköy deyetişmekte ve bu çiçeklerden arıların topladığı dünyaca meşhur bilinen Anzer balıdır. Anzer Ballıköy de kışları uzun, soğuk ve karlı geçmektedir . yazları ise kısa yağışlı ve soğuk geçmektedir. Yaylamızın iklim yapısının soğuk olması nedeniyle bal üretimi de hava şartlarının uygunluğuna göre değişmektedir. örneğin çiçeklerin ilkbaharda yağmurla birlikte her flora çeşidine göre açması, yazları da havaların sıcak ve güneşli gitmesiyle Anzer bal verim oranı artmaktadır.
Anzer Yaylasinda Ancak geç gelen bir ilkbahar yada yazın bal üretim zamanında soğukların artması, çiçeklere buzun vurması, haliyle üretim oranını da düşürmektedir. Bu gibi olumsuz nedenlerden dolayı köyümüzde bal üretimini arttırmak ve kaliteli ballar üretmek için arıcılarımız tarafından Anzerde tercih edilen arı cinsi saf Kafkas, yada Kafkas melezi arılardır. Bu arı cinslerinin diğer cinslerine göre bal yapmada bir çok üstün özellikleri vardır.
Örneğin : Soğuğa karşı dayanıklı olmaları , Dil uzunluklarının uzun olması , Az bal tüketmeleri , Çok bal götürmeleri ,oğula yatkın olmamaları, İyi huylu olmaları gibi bir çok üstün özellikleri bulunmaktadır . Anzer yaylasında profesyonel arıcılar olmakla birlikte. Arıcılık, genelde köylülerimiz tarafından amatörce yapılmaktadır.