Anzer Propolis Nedir?
Propolis genellikle, farklı bitki türlerinden arılar tarafından biriken reçineli maddeyi ifade eden genel bir isim olan “arı tutkalı” olarak bilinir. “Propolis” kelimesi Yunancadan “profesyonel” ve “polis” ya da arı kovanı için şehir ya da topluluk anlamına gelir. Propolis, delikleri ve çatlakları kapatmak ve arı kovanının yeniden inşası için işlev görür. Ayrıca kovanın iç yüzeyini yumuşatmak, kovanın iç sıcaklığını (35 °C) korumak, yırtıcıların koku almasını ve istilasını önlemek için de kullanılır. Ayrıca propolis hücre duvarını sertleştirir ve aseptik bir iç ortama katkıda bulunur. Propolis ısındığında genellikle yumuşak ve yapışkan hale gelir. Aynı zamanda hoş bir kokuya sahiptir.
Anzer yaylasının kendine özgü florasından elde edilen anzer propolisi kalitesi ile diğerlerinden üstündür.
Anzer Propolisin Bileşimi
Propolis, arı ürünlerinin üçüncü en önemli bileşenidir. Esas olarak reçine, balmumu, uçucu yağlar, polen ve diğer organik bileşiklerden oluşur. Fenolik bileşikler, esterler, flavonoidler, terpenler, beta-steroidler, aromatik aldehidler ve alkoller propolis’te bulunan önemli organik bileşiklerdir. On iki farklı flavonoid, yani pinokembrin, akasetin, chrysin, rutin, luteolin, kaempferol, apigenin, mirisetin, kateşin, naringenin, galangin ve kuersetin; iki fenolik asit, kafeik asit ve sinnamik asit; ve propiller ekstraktlarda kapiller bölge elektroforezi ile resveratrol adı verilen bir stilben türevi saptanmıştır. Propolis ayrıca B1, B2, B6, C ve E vitaminleri gibi önemli vitaminleri ve magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), potasyum (K), sodyum (Na), bakır (Cu), çinko gibi yararlı mineralleri içerir. (Zn), manganez (Mn) ve demir (Fe). Propoliste süksinik dehidrojenaz, glikoz-6-fosfataz, adenosin trifosfataz ve asit fosfataz gibi birkaç enzim de bulunmaktadır.
Anzer Propolisi Sıvı Ekstraktı
Saf propolisin ham hali (kovandan çıktığı hali) vücudumuzda sindirilebilir özellikte değildir. Saf propolisi ham haliyle doğrudan tükettiğimizde, vücudumuzda sindirilme oranı yalnızca %2’dir. Bu sebeple, saf propolisin mutlaka ekstrakte edilmesi, bir başka deyişle özütlenmesi gerekmektedir. Bu işlem uzmanlık gerektiren bir işlem olup, gıda mühendisleri kontrolünde yapılmalıdır.
Anzer Propolis’in Sağlık Faydaları
Anzer Propolis ve ekstratları, antiseptik, antienflamatuar, antioksidan, antibakteriyel, antimikotik, antifungal, antiülser, antikanser, antitümör ve immünomodülatör özellikleri nedeniyle çeşitli hastalıkların tedavisinde çok sayıda uygulamaya sahiptir.
- Oldukça önemli bir bitkisel şifa kaynağı olan propolis, insan sağlığına etkileri ile oldukça faydalıdır. Tıpkı arı kovanını mikroplardan arındırması gibi, insanın bakteri ve mikroplardan da uzak durmasına sağlar.
- Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Oldukça zengin bir içeriği olan propolis, hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırarak yaraların iyileşmesini kolaylaştırır.
- Kansere karşı etkilidir. Düzenli propolis kullanımı, uzun vadeli bir süreçte olası kanser tehlikesini en aza indirger. Zira, C vitamini açısından zengin bir kaynak olan bu madde, kanser hücrelerinin oluşmasına engel olur.
- Cilt sağlığına iyi gelir. Güçlü bir antioksidan olmasından dolayı, cilt sağlığı üzerinde oldukça iyi etkileri vardır. Cildin yenilenmesini ve diri olmasını sağlar.
- Mikrop ve bakterilere karşı koruma kalkanı oluşturur. Arı kovanını mikroplardan arındırdığı gibi, insan vücudunda da mikrop ve bakteri oluşumuna engel olur, hastalıklara yakalanma tehlikesinin düşürür.
- Uçuk ve ağız yaralarını iyileştirir. Ağız kenarında oluşan yaralar başta olmak üzere, çeşitli bölgelerde oluşan uçukların tedavisinde kullanılır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü içeriği ile bağışıklık sisteminin düzenli ve sağlıklı olmasını sağlar.
Propolisin Yan Etkileri
Propolis ürünlerinin güvenli olup olmadığını belirlemek için henüz yeterli kanıt yoktur, ancak yüksek riskli olarak kabul edilmezler. İnsanlar genellikle bal yerken azda olsa propolis alırlar. Bununla birlikte, bal veya arılara karşı alerjiniz varsa, propolis içeren ürünlere de bir reaksiyonunuz olacaktır. Propolis ayrıca uzun süre kullanıldığında kendi alerjik reaksiyonuna neden olabilir. Özellikle alerjiniz veya astımınız varsa, tedavi planınıza propolis eklemeden önce doktorunuzla konuşun.
Propolisin Kullanımı
Balda küçük miktarlarda bulunan propolis, takviye formunda yaygın olarak bulunur. Propolis, doğrudan cilde uygulanan merhemler ve kremler gibi bazı tıbbi ürünlerde bir bileşen olarak da kullanılır. Ek olarak, propolis bazen burun spreylerinde ve boğaz spreylerinde, ayrıca gargara ve diş macununda bulunur.
Kullanılmadan önce şişeyi iyice çalkalamayı unutmayınız.
Vücudunuza en iyi şekilde bal, sıcak süt, çay, pekmez, kahve ve her türlü sıvı gıdalar ile alınabilmektedir. Sıvı gıdaların yanında yoğurt, muhallebi gibi gıdalarla da alınabilmektedir.
Anzer Propolis damlasını tercih ettiğiniz herhangi bir gıdaya damlattıktan sonra hemen tüketmeye özen gösteriniz.
Yetişkinler için ilk kullanımda vücudunuzun bu ürüne karşı herhangi bir alerji veya size yan etki yapıp yapmadığını görmek için 10 damla, çocuklarda ise 3 damla gibi hafif dozajlarda başlayarak kullanınız.
1-3 yaş arasında çocuklar için günlük doz 250 mg (Çay kaşığının 8’de 1’i)
3-6 yaş arasında ise çay kaşığının dörtte biri (500 mg),
12 yaşına kadar günlük bir gram ve 12 yaşından büyüklerde ise yetişkin dozları kullanılabilir.